Knyster, ligtorne og hård hud

 
Knyster
Knyster forekommer ofte over storetåen – og storetåen er tit på afveje i retning af de mindre tæer. Knyster er forårsaget af en skævhed i storetåen og for det meste på grund af dårlig fodfunktion. Når storetåen bøjer sig mod de andre tæer bliver knysterne større, og knysten kan til sidst blive meget smertefuld – gigt og stivhed kan i sidste ende udvikle sig.

Dårligt fodtøj, eller fodtøj der er for stramt, er oftest nævnt som årsag til knyster og kan være en medvirkende faktor. Men det er mere udbredt opfattet at den vigtigste årsag til knyster er dårlig eller unormal fodfunktion. Denne unormale funktion kan medføre en skævhed i hele foden og kan i sidste ende føre til ustabilitet i hele kroppen.

Knyster er ikke arvelige, men de har tendens til at køre i familier. Samme måde, som du arver dine forældres øjne, hår og hudfarve – det samme gælder for fodtype og fodfunktion. Hvis man arver dårlig fodfunktion kan det medføre til ustabilitet – mennesker med flade eller overdrevent drejede fødder er ofte mere udsat for knyster.
 

Behandling af knyster

Når en knyst er dannet, er der ingen effektiv måde at slippe fra det uden kirurgi. Dog kan din podiatrist rådgive dig om de behandlingsmuligheder der er til rådighed for at lette presset på knysten og bremse udviklingen af den fælles deformitet. Disse muligheder kan indeholde nogle eller alle af følgende:

- Rådgivning om korrekt brug af fodtøj. Brug brede sko der passer komfortabelt rundt om knysten og undgå høje hæle, da disse kan skabe pres på fodballen og knysten.

- Få skoene strakt ud i det område hvor knysten er, det vil mindske presset. De fleste hælebarer / skoværksteder er i stand til at gøre dette for dig.

- Fodortoser som forbedrer fodfunktionen.

- Knystkirurgi, hvis knysten ikke reagerer på anden behandling kan det være nødvendigt at fjerne knysten. Du kan tale med din podiatrist og / eller ortopædiske kirurg om de forskellige kirurgiske muligheder.

Ligtorne og hård hud
Ligtorne er blandt de mest almindelige fodlidelser og skyldes en stor ophobning af hård hud forårsaget af pres – ofte fra fodtøj eller unormal fodfriktion. Det er kroppens naturlige

forsvarsmekanisme at skabe et område med hård hud, for at beskytte de underliggende væv. Problemer opstår, når presset fortsætter, og huden bliver tykkere og tykkere for at beskytte sig selv. I sidste ende kan det område blive ret smertefuldt.

En ligtorn er tykkere end hård hud; det er nærmest et fokusområde med en kerne af hård hud. Ligtorne forekommer hyppigere på tæerne og kan ofte være meget smertefulde. Ligtorne og hård hud er forårsaget af en ting – for meget pres, ofte i kombination med nogle gnidninger. For meget pres kan være forårsaget af:
 
- Fodtøj, der er for stramt.
- Deformiteter i tæerne
- Anormaliteter i gangarten der forårsager tryk på forskellige områder på undersiden af foden (dette er en almindelig årsag til hård hud)
 
Behandling af ligtorne og hård hud
Ligtorne og hård hud vil ikke forsvinde af sig selv; med mindre det pres, der forårsagede dem er fjernet. Du er nødt til at sikre dig at dit fodtøj passer ordentligt, og at du bevarer en god fodhygiejne og bruger blødgørende creme for at holde huden i god stand.

Vær forsigtig med håndkøbspræparater, såsom ligtornemaling eller ligtorneplastre. Disse indeholder normalt syre, der hjælper med at ”æde” ligtornen – men syren kan ikke se forskel på ligtorn og normal hud, og æder alt væk, lige meget hvor du sætter det på. Brug af disse typer præparater kan være meget farlige og risikable for folk med dårligt blodomløb og / eller diabetes og kan ikke anbefales.
 

Forsøg ikke at skære ligtorne og hård hud væk selv. De kan fjernes smertefrit af din podiatrist og du vil øjeblikkeligt ikke mærke mere til din ligtorn eller dit hårde hud. Din podiatrist kan også fortælle dig, hvordan man bedst kan forebygge nye ligtorne og nyt hårdt hud i at danne sig. Forslagene kan indeholde nogle eller alle af følgende muligheder:

- Regelmæssig pleje for at holde ligtorne og hård hud væk.
- Brug af polstring for at undgå pres.
- Rådgivning om korrekt fodtøj.

- Kirurgisk korrektion af det fremtrædende område, der kan være årsag til højtryksområde.

Ligtorne, knyster og hård hud - God fodpleje med Formthotics indlægssåler
Tip en ven  Sitemap - oversigt over tilgængelige sider  Udskriv
Webbureau Markedsføring CMS